Om me heen zie ik veel mensen die heel graag een online bedrijf willen bouwen. Vaak hebben ze daarvoor een van de volgende twee redenen.
De eerste reden die ik vaak hoor voor het starten van een (online) bedrijf is heel plat. Meer geld verdienen, met minder inspanning. Door zaken te automatiseren, verpakken in (groeps)programma’s en online trainingen die mensen zelf kunnen volgen op het moment dat het hen uitkomt.
De tweede reden is om meer impact te hebben. Het internet biedt natuurlijk nog altijd unieke kansen om als individu of klein bedrijf heel veel mensen te bereiken. Je hebt geen mega-uitgever meer nodig om je boodschap onder een breed publiek te delen. Dat kan je gewoon zelf doen, door het internet op een slimme manier te gebruiken.
Veruit de meeste mensen die ik spreek, beginnen hun bedrijf om een combinatie van deze twee redenen. Ze willen meer impact maken en daar gewoon goed mee verdienen.
En daar is toch niets mis mee?
Helaas zie ik een hele grote groep ondernemers toch struggelen. Ze beginnen hun bedrijf vol goede moed, maar ondanks alle goede bedoelingen, trainingen die ze volgen, mogelijkheden die het internet biedt, enzovoort, hebben ze na een – twee – drie jaar nog steeds geen inkomen uit hun bedrijf en worden ze nog altijd vooral gevolgd door familie, vrienden en klasgenootjes van hun kinderen.
Deze mensen zijn heel druk met van alles en nog wat. Allerlei ‘belangrijke’ dingen, maar vaak niet de dingen die op dit moment het verschil gaan maken.
Omdat ik het echt heel verdrietig vind, dat door de frustratie die dit met zich meebrengt, mensen de handdoek in de ring dreigen te gooien, heb ik een zes-stappen-plan gemaakt, voor het opbouwen van een (online) bedrijf. En dit stappenplan, kan je voor ieder nieuwe product dat je wilt lanceren, gewoon stap voor stap volgen.
De basis moet goed zijn
Voordat je begint met je bedrijf, moet de basis eerst goed zijn. En daarmee bedoel ik vermoedelijk iets anders dan wat je nu bedoelt. Het gaat in deze fase niet om het hebben van een goede naam, logo, investeringsplan, ondernemingsplan, of andere goedbedoelde adviezen.
Ik denk dat het in de basis het allerbelangrijkste is dat het goed gaat met jou! De ondernemer, de basis van het bedrijf, waar alles uiteindelijk op neerkomt. Als ondernemers moet je heel veel keuzes gaan maken, teleurstellingen verwerken, nieuwe dingen leren, enz. De belastingdienst, klanten, andere ondernemers, leveranciers, je omgeving. Allemaal verwachten ze dingen van je. Daar moet je klaar voor zijn. En dat kan alleen als je goed voor jezelf zorgt en heel goed weet waar je het voor doet.
Wie wil jij zijn en hoe wil je leven? Dat zijn de belangrijke vragen, waarop je een antwoord op mag gaan verzinnen.
Daarnaast zorg je goed voor jezelf. Jouw vitaliteit mag een continu punt van aandacht zijn. Voldoende slaap, gezond eten en drinken, lekker bewegen en ontspannen.
Om de belangrijke dingen in je leven heen, moet jouw bedrijf passen als een warme jas. Je bedrijf moet jouw leven faciliteren. Dus pas als je weet wie je wil zijn en hoe je wil leven, kan je pas je bedrijf gaan ontwikkelen.
En je bedrijf opbouwen, dat doe je met de volgende zes stappen, in deze volgorde. Doe je ze in een andere volgorde? Dan is de kans op succes een stuk kleiner. En de kans op teleurstellingen een stuk groter. Zoals je zal lezen, ligt in iedere stap de focus op een ander aspect in je bedrijf.
Hieronder de stappen, in de volgorde zoals ik ze zou nemen:
Stap 1: Bedenk een product en maak hier een onweerstaanbaar aanbod mee
In deze fase heb je vooral aandacht voor: Wat wil je hoe aanbieden? Welk probleem los je op? Welke doelgroep heeft dit probleem en heeft er geld voor over om het op te lossen? Wat is jouw verhaal bij dit probleem en de oplossing die je biedt? Welke transformatie maakt iemand door, die je programma volgt? (let erop dat het niets uitmaakt met welke methode je het probleem te lijf gaat. Of dat nu hormoonfactor training, stress coaching, orthomoleculaire behandeling, massage, of whatever wat voor combinatie is…) Je belofte moet staan als een huis. Na het volgen van het programma, is het probleem opgelost.
Stap 2: Verkoop je product voor de eerste keer (PILOT)
Belangrijk: Het gaat om een simpele versie van je product.
Doel: Bewijzen dat het product / aanbod dat je in stap 1 gemaakt hebt, ook werkt
De prijs die je vraagt is (relatief) laag, omdat je doel vooral is om het idee wat je hebt te testen op haalbaarheid (wordt het gekocht) en uitvoerbaarheid (vind ik het fijn om op deze manier te werken)
Je focus moet zijn op: Zoveel mogelijk deelnemers verzamelen. Daarvoor zoek je contact met iedereen die je laagdrempelig kan bereiken. Via DM, WhatsApp, LinkedIn, Persoonlijke berichten, Insta, Facebook, Snap, TikTok, whatever.
De salespagina kan zo simpel zijn als een plat PDF bestandje wat je mensen toestuurt als ze aangeven dat ze interesse hebben. Heb je al een website en kan je snel een eenvoudige salespage in elkaar zetten, dan mag dat natuurlijk ook. Maar als je dit lastig vindt, houd het voor nu dan gewoon op een PDF bestandje…
Betalen kunnen deelnemers via een tikkie, en als je al een winkelwagen hebt, kan je natuurlijke een eenvoudige betaalpagina maken, waar je mensen naartoe kan sturen.
Een website is in deze fase niet per se nodig. Heb je die wel, dan zou ik kiezen voor een hele eenvoudige salespage, een betaalpagina en een contact-pagina (zie funnelbox.nl, we zijn na bijna drie jaar nog niet verder dan stap 3 😉 )
Stap 3: Lever je belofte of ga terug naar de tekentafel
Als je stap 2 hebt uitgevoerd, zijn er twee kansen. Je hebt nu wel of niet deelnemers.
Niet? Heb je echt alles uit de kast getrokken om mensen te bereiken? Dan is je aanbod niet goed – niet onweerstaanbaar. Immers, met het bereik van al je inspanningen, had je minstens een aantal aanmeldingen moeten hebben. Dus, terug naar stap 1.
Wel? Maak je belofte waar! Zorg dat je het product op zo’n manier levert, dat iedere deelnemer mega-tevreden is en met plezier en trots een aanbeveling voor je schrijft (of video maakt). Natuurlijk verzamel je alle feedback die je krijgt. In screenshots, zodat je ze later kan gebruiken.
De manier waarop je jouw product levert, hoeft niet fancy te zijn met een eigen leeromgeving en zo, in deze fase… Video’s kan je gewoon leveren via Youtube, of een besloten facebookgroep, een WhatsApp- of Telegram-groep of… Aandacht ligt op de inhoud. En je gaat ervaren of deze vorm van trainen jou ook aanstaat. En natuurlijk heb je na het leveren de opnames, waarop je door kan bouwen.
Stap 4: Aanbod verbeteren
Met de lessen uit je eerste PILOT-lancering, ga je nu je aanbod verbeteren. Door het intensieve contact met je doelgroep in fase 2 en 3, weet je nog veel beter waarom ze deelnemen, wat ze hebben bereikt en je hebt testimonials. Dit verwerk je allemaal in je salespage, die je nu dus veel beter kan maken door hem aan te scherpen met wat je hebt geleerd in je PILOT. In deze fase ga je dus werken aan een goede salespage en het betaalproces automatiseren. Natuurlijk mag een mailinglijst nu niet meer ontbreken en is het goed om een weggever te maken. Doordat je jouw PILOT hebt gedraaid, weet je precies wat je doelgroep nodig heeft in de aanloop naar je programma. Een weggever is dan ook zo in elkaar gezet.
Stap 5: Verkoop je aanbod opnieuw
De PILOT heb je verkocht aan je eerste-schil contacten. Mensen die je kent (of kennissen daarvan wellicht). Om je aanbod opnieuw te kunnen verkopen, heb je nieuwe doelgroepen nodig. Nieuwe contacten. In deze fase ga je dus nieuw bereik creëren. Denk aan partnerships, maar bijvoorbeeld ook adverteren en wellicht een (gratis) challenge of webinar, om mensen op te warmen.
Na een nieuwe succesvolle lancering, ga je terug naar stap 4, het leveren van je belofte (en nog meer leren over je doelgroep en de problemen die ze hebben).
Stap 6: Verbeteren, terwijl je stap 4 en 5 blijft herhalen
Verbeteringen kunnen breed zijn. Denk aan: nieuwe conversie-events testen, maar ook splittesten van salespages, nieuwe advertentie platformen, prijzen testen, nieuwe doelgroepen, samenwerkingen, verder automatiseren, website mooi en compleet maken, doorvoeren van een eigen huisstijl, alles erop gericht om makkelijker meer te verkopen en je schaal te vergroten. Automatiseren van taken die steeds terugkomen en uitbesteden van taken die je zelf niet (meer) wil doen, gaan aandacht krijgen.
Wat nu als mensen meer willen?
Laten we er vanuit gaan dat je deelnemers mega-tevreden zijn. En dat ze aan het eind van je programma een volgende stap met je willen nemen. Dan kan je die volgende stap natuurlijk aanbieden in een aanvullend programma. Wil je van dit programma ook een succes maken? Volg dan ook hiervoor de stappen, vanaf stap 1.
Nu jij…
Waar sta je nu met je bedrijf, en wat is je volgende stap? Ik zou het heel tof vinden om van je te lezen in de reacties hieronder.
Hi Sander,
Een mooi en duidelijk artikel. Fijn om je stappen op een rijtje te hebben.
Ik maak regelmatig de ‘fout’ dat ik te snel de volgende stap wil nemen. Zonder de eerste stap better in de markt te zetten.
Dit artikel maakt weer duidelijk waarom ik in de Funnelbox ben gestapt. Ook op dit vlak help je me het beste uit mezelf te halen.
Ha Marieke,
Ja, het is heel gemakkelijk en verleidelijk om met de andere dingen bezig te zijn. Zeker als het nog niet zo lukt, als je graag zou willen. Maar een goed aanbod hangt niet af van logo, kleurtjes, slimme techniek, enz. Een goed aanbod sluit naadloos aan op een behoefte. En dat doe je met de juiste woorden. En als de woorden staan, dan is het tijd om ook de rest in te gaan kleuren 😉
Fijn weekend!
Grtz Sander
Ik ben nu bij stap 3 en ga voor een nieuw product starten met stap 1.
Gaaf Jeannet,
Het leukste is toch vaak ook om weer creatief bezig te zijn met nieuwe producten. Goed dat je eerst je andere product tot stap 3 hebt gebracht!
Fijn weekend!
Sander
Dank je voor het stappenplan. Ik vind het heel mooi dat je zegt dat je eerst moet kijken naar wie je bent, om te zorgen dat het bedrijf echt bij je past.
Hi Judith,
Ja, deze stap is volgens mij de essentie van alles! Of je nu werkt als ondernemer, of voor een werkgever. Als je niet helder hebt wie je bent en wat je wilt, dan is het lastig coursen.
Fijn weekend!
Groetjes, Sander
Helemaal waar Sander, super helder! Ik ben blij met de funnelbox en helemaal met jouw heldere kijk op de vervolgstappen.
En wat ben je lekker op weg met jouw product! Zo fijn om je daarin te mogen ondersteunen.
Fijn weekend!
Grtz Sander
Stap 0: zorg dat het goed gaat met mij, is een eyeopener en zo ontzettend belangrijk!
En of ik mijn product daarna online of reallife aanbiedt is van ondergeschikt belang.
Mijn volgende stap is daarom bied het product aan!
Bedankt voor dit inzicht en ik kijk uit naar je volgende blog!
Dankjewel Alie, Wat fijn om te lezen dat je er zo’n mooi inzicht uit hebt gehaald!
Benieuwd welk product je gaat aanbieden.
En dat volgende blog komt hoor, weet alleen nog niet wanneer 😉
Grtz Sander
Duidelijke volgorde in de stappen. Ga ik opnieuw volgen met een nieuw product. Inmiddels weet ik dat de tekentafel telkens opnieuw terug blijft komen en dat is ok. Of voor een nieuwe start of voor telkens opnieuw verbeteren.
Ha Margreet,
Ja, de tekentafel kom je (als het goed is) regelmatig terug. Daarom vind ik het belangrijk dat dit een fijne plek is, waar ik creatief mag denken. Maar ook mensen heb om mee te sparren.
Benieuwd hoe je nieuwe product eruit ziet.
Groetjes, Sander
Mooi en duidelijk artikel! Ook meteen weer geleerd dat de inhoudsopgave rechts uitnodigt tot scannen en daardoor tot lezen.
En weet je wat ik heel mooi vind aan jou en jouw artikel, dat het de mens centraal stelt. Werken à à n jezelf en à à n je bedrijf in plaats van ìn je bedrijf.
Mede door jouw aanpak en ondersteuning zocht ik mijn stem, en (her-)vond ik mijzelf. Dank je wel van deze 100% tevreden FunnelBox klant.
Dankjewel Thorsten! In mijn beleving kan er niets anders centraal staan dan de mens. Dat is wat het verschil maakt. Niet de kunstjes waar we zo goed in zijn 😉